SLUCHOVÉ POSTIŽENÍ
TĚLESNÉ POSTIŽENÍ
MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ
DROGY A ZÁVISLOSTI
OBČANSKÉ PORADENSTVÍ
DUCHOVNÍ PORADENSTVÍ
PSYCHOL.PORADENSTVÍ
MENŠINY A CIZINCI
ZAMĚSTNANOST

Naši partneři

Odpovědi poradce Chrastina Jan, Mgr. et Mgr., Ph.D.

Tělesné postižení : lékařské poradenství : zdravotní potíže; péče o seniora;
26.03.2020 09:51 - zobrazit dotaz
potrebuji poradit. maminka mi zvraci uz tri dny. vše co sni vyzvraci. je ji 80 let. k doktorovi nepujde ani do nemocnice nechce. potize se zaludkem ma jiz spoustu let. spiše dříve. nejí jídla, která jsou pro ni tezka. občas ji to rozboli tak si vezme prášek na žaludek. od patku zvrací. včeradobry. ted znova. co jí mam dát aby to přestalo. dekuji za radu mončinka
Pěkný den, Mončinko,

děkujeme za důvěru, se kterou jste se na nás obrátila v záležitosti Vašeho problému. Ze zprávy od Vás vnímám, že maminka má všeobecné zažívací potíže delší dobu a také to, že užívá léky. Zvracení je velmi nepříjemný projev, který může souviset s desítkami možných příčin - mohou být banální, stejně jako velmi vážné.

Určitě, pokud zvracení je masivní, časté a vysilující, je vhodné konzultovat stav Vaší maminky s ošetřujícím lékařem alespoň distančně - po telefonu, po e-mailu apod., což se v této situaci doporučuje i jako prevence nákazy/šíření koronaviru.

U zvracení je nutné identifikovat příčinu, kterou Vám potvrdí pouze lékař.

1) Jsou léky "na žaludek", která maminka občas užívá, přímo antiemetika, tj. léky tlumící zvracení, anebo jde o léky např. na vředy žaludku, uklidnění zažívání apod.? Objevuje se zvracení v pravidelných intervalech, cyklech? Je možné vysledovat zvracení po některých konkrétních jídlech, potravinách? Předchází zvracení pocit na zvracení, bolesti, vyčerpání, anebo přichází zvracení nečekaně? Objevují se ve zvratcích kusy jídla, potravy, anebo jde spíše o trávicí (žaludeční) šťávy? Není zvracení doprovázené hořkou chutí? Objevuje se časté říhání anebo průjem?

Příčin zvracení je mnoho - např. (po)dráždění žaludku, vředy žaludku a dvanáctníku, dyspepsii, biochemické poruchy, ale také bolest na hrudi, celková slabost organismu, stejně jako nádorová onemocnění, stavy po úrazech hlavy a mozku, ale také faktory psychické (může jít o bolesti, úzkost, strach, podráždění zápachy a chutěmi apod.), a tak otázky výše jsou nezbytné pro konzultaci s ošetřujícím lékařem.

Nyní můžete doma vyzkoušet opatření, která mohou napomoci, ale zřejmě nebudou řešením stavu maminky:

2) Určitě se všeobecně doporučuje jíst a pít v menších porcích, spíše častokrát (nebo aspoň několikrát) denně.
3) Odstranit nejen těžká jídla (jak uvádíte), ale i cokoliv, co by mohlo být dráždivé - to je nutné vysledovat.
4) Co se týká nápojů, vhodné jsou neslazené a chladnější - je nutné sledovat příjem tekutin za den, protože u zvracení velmi rychle může dojít k dehydratatci organismu. Je vhodné tekutiny přijímat před jídlem, nikoliv po jídle.
5) Nalézt vhodnou polohu v průběhu dne - zvýšená podpora zad a hlavy, vypodložení křesla apod.
6) Někdy pomáhají spíše kašovitá jídla, např. rozmačkaný banán, kaše apod. Někomu však naopak vadí.
7) Psychická podpora maminky - být s ní a u ní, naslouchat, podporovat ji, pečovat o pohodu.

V každém případě důrazně doporučuji konzultaci s ošetřujícím lékařem, návštěvu lékaře či zdravotnického zařízení anebo přivolání RZP, pokud stav nadále přetrvává.

Držím Vám palce a přeji pevné zdraví oběma.

Za InternetPoradnu.cz,

Jan Chrastina
Tělesné postižení : lékařské poradenství : zdravotní potíže; imunita; Crohnova choroba
24.11.2014 10:53 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
já ročník 77 a Bratr 82 se potýkáme se zdravotními problémy.Jedná se hlavně o imunitní systém,já mám revmatoidní artritidu a bratr Chronovu chorobu a potíže se štítnou žlázou.Oba nás spojuje psychické onemocnění a to hlavně deprese.Stále více přemýšlím,zda to nemůže být následek jaderné havárie v Černobylu v roce 1986.Co si o tom myslíte?
Děkuji za odpověď
Jana
Dobrý den, Jano,

děkuji za důvěru, se kterou jste se na nás obrátila.

Mrzí mě Vaše zdravotní problémy, navíc provázené stavy deprese. Na situaci s jadernou havárii v Černobylu bylo již opakovaně poukazováno, existují zahraniční studie, které však přímý vztah na vznik - prohloubení - problémů nepotvrdily. Vzhledem však k tomu, jak jedinečný "stroj" lidské tělo je a jak každý z nás vnímá věci kolem nás jinak a po svém, není vyloučen jakýkoliv vliv.

Osobně se domnívám, vzhledem k povaze onemocnění (revmatoidní artritida a Crohnova choroba), že jde o přidružené zdravotní problémy způsobené především vlastní patogenezí těchto onemocnění.

Máte-li psychické potíže delší dobu, určitě by stálo za zvážení navštívit odborníka, kterému budete moci důvěřovat a Vaše příznaky nebude podceňovat.

Přeji Vám mnoho pěkných dnů, ať je Vám lépe a problém se podaří zvládnout, nebo aspoň aby nedošlo ke zhoršení stavu.

S přáním pěkných dnů,

Jan Chrastina
Tělesné postižení : lékařské poradenství : odškodnění
08.05.2012 19:14 - zobrazit dotaz
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jak máme postupovat ohledně dcery.
Dcera v Kladenské nemocnici podstoupila operaci ruky ( osteomilitidy v krajine ramenní a pažní) je to už 1rok stále docházíme do ambulance, takže ještě není ukončená léčba.
Problém je v jizvě, která byla už viditelně špatně ušitá, jelikož má dcera ránu skoro 15cm. A měla tam pouze 16 stehů. Když jí to lékař odstraňoval, tak to dělal najednou, bylo to šité jedním tahem né uzlíkami. Tak po odstranění 5 tahů jsem ho zastavila, jelikož jizva se začala roztahovat. Lékař byl arogantní, ale zastavila jsem ho. On mi odpověděl, že se to zacelý, řekla jsem mu, že těžko, že sama mám jizvu po celém břichu a že mi to stříhali objeden a další vyndali po 5dnech. On na to řekl, že se to zacelý. Prosila jsem ho, aby jí tam dal ty ambulantní lepící stehy. Nedal. Tak sme jeli na dětské středisko, kde jí to ošetřili a to už byla rána otevřená 1cm. Při dalším vyndaní po 3dnech zbytku stehů, mě pan doktor ani nepustil na sesternu, kde dceři vyndal zbytek stehů, které už se tolik nerozjeli.
Když jsme dorazili do ambulance, tak sem se ohradila u pana doktora co dceru operoval a ten mi řekl ať sem ráda, že dcera má ruku. A že to spraví plastika, že je to keloidní jizva. A že se stim nic jiného nedá dělat.
Dceři je 11let začíná mít z jisvy deprese. A teď je po nové operaci a ikdyž měla stehy na břiše 4 uzlíky a 2cm dlouhý řez, keloidní jizvu nemá.
A to prý pokud se jí dělají ,tak stím máme počítat. Tak jsme si mysleli, že bude mít ošklivou keloidní jizvu i teď,ale nemá. Krásně se jí to zahojilo.
Potřebovala bych poradit co stím, jelikož si myslíme, že lékař co dceru šil a zároveň odstraňoval stehy, jí poškodil. Jaké kroky máme podniknout, abychom mohli, alespoň něco pro dceru udělat. Byť, aby někdo nesl zodpovědnost a byla zjednána náprava, třeba i že nemocnice nebo doktor plastiku zaplatí. Je nějaká šance na odškodnění?

Děkuji Květa
Dobrý den, Květo,

děkuji za zajimavý dotaz. Jde o náročnou situaci, která vyžaduje mnoho sil k jejímu zvládání a vyrovnání se. Veškeré zanedbání, event. pochybení při poskytování zdravotní péče, je vždy citlivou, intimní záležitostí. Proto plně chápu Váš stav s možností dovolat se "pomoci", byť v kterékoliv podobě.

Vaši situaci, k tomu, abyste mohla postupovat dále, by měl posoudit jiný odborník (zejména z dostupné dokumentace). Takto se lze o postupu pouze "domnívat" a nebyl by správný. Navíc je vždy pomyslet na fakt, že první obrannou reakcí lékaře může být fráze, že každý organismus reaguje na postup zcela individuálně a jinak. Vždy je třeba, aby bylo doloženo, že výsledný stav Vaší dcera je přímo zapříčiněn jeho pochybením. Samozřejmě můžete podat také stížnost na lékaře, event. i žádost o odškodnění dané instituci. Otázkou je, jak dalece bude Vašemu podnětu vstřícná, jelikož snaha o mimosoudní proces je - dle současného stavu - velmi malá. Obvykle jde o klasický soudní proces, ale i přesto by bylo vhodné, kdybyste předchozí možnosti využila. Pokud jí využijete, napište dopis, ve kterém do detailu popíšete situaci, stav před a po, hodnocení apod. s tím, že také stanovíte lhůtu pro případnou odpověď a výši požadované částky. V tomto případě také není nutnost (povinnost) být zastoupen advokátem. Pokud Vaší žádosti nevyhoví, pak lze postupovat skrze žalobu k soudu. Dodávám, že promlčecí lhůta u škody na zdraví je dvouletá a běží od chvíle, kdy se nemocný/pacient dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. V případě soudního procesu již doporučuji spolupracovat s advokátem, který je specialistou v dané oblasti (odpovědnost, poškození zdraví, lékařská etika a legislativa). Možností je využít také dostupného on-line právního poradenství, event. specializovaných stránek, které se problematikou zabývají a lze zde získat i konkrétní informace, zkušenosti lidí (nemocných, pečujících) a také podporu.

I přes mnoho neúspěšných situaci Vám obdobných situací přeji mnoho úspěchu!!

S přáním hezkých dnů Jan Chrastina
Tělesné postižení : tíživá životní situace : pásový opar
19.06.2011 14:43 - zobrazit dotaz
Dobrý den, potřebuji kvalitní radu.
Mám matku, který je 86 let, minulý rok onemocněla pásovým oparem, ale takového stádia (velikosti), že se dva lékaři z Hradce Hrálového (z fakultní nemocnice) se přijeli podívat na místní oddělení ve Vysokém Mýtě, kde se matka léčila.Bylo to opravdu strašné, v nemocnici byla 8 měsíců, ke konci si ještě prodělala mozkovou příhodu, z které se dostala jak-štakš.Mezi tím otec, jak chodil na návštěvy, tak tuto nemoc dostal od ní (tak pravili lékaři), ale dostal to přes obličej a hlavně přes oko, takže také špatné, ale jemu již nikdo nepomůže, ten po vyléčení pásového oparu krátce na to zemřel.Matku jsem si vzal do domácí péče, psychicky se trochu srovnala, ale neustále se nachází v silných bolestech.Již jsem zkoušel vše, co mi je dostupné a co umím vymyslet, ale ji nic nepomáhá, proto se obracím na Vás, je Vašim klientem, jak ji můžeme společnými silami pomoci.O peníze mi nejde, jde mi jen o jedno, aby netrpěla - když by to šlo nějak řešit.Za případnou zprávu (byl bych rád za radu), děkuji.
Přeji příjemný den, v úctě
Pavel. Děkuji

Dobrý den, Pavle,

předem děkuji za důvěru, se kterou jste se na nás obrátil. Vaše situace je náročná, vysilující, navíc nelze zřejmě jednoznačně určit vyvolávající příčinu problému - chronické bolesti. Pásový opar (herpes zoster) "umí být" velmi komplikovaným onemocněním, s následnými potížemi a problémy. Mezi ně patří právě Váš problém (maminky) - chronická bolest po prodělaném herpesu. Bolest nabývá obvykle největší intenzity v oblasti dostupu míšních nervů. Zdravotní situace maminky je navíc komplikována prodělanou cévní mozkovou příhodou. Je potěšující a zajisté také motivačním faktorem, že psychický stav maminky se lepší. Obávám se však, že běžné přístupy (myšleno farmakologické) pro tišení bolesti (zřejmě i jiné příčiny než samotný herpes) budou nedostačující. Doporučil bych spojit se s ošetřujícím lékařem a pokusit se společně nalézt nějakou vhodnou terapii, která by byla adekvátní danému stavu, možnostech a schopnostem maminky a pod. Silnější léky jsou navíc často vázány na lékařský předpis. Využít taktéž můžete také on-line lékařských poraden, kde pracují často velmi zkušení lékaři či terapeuti. Bolest u pásového oparu "klasicky" dlouhodobě nepřetrvává, proto bych také pátral po správném určení příčiny bolesti (vzhledem k věku maminky se může jednat o komplikaci polymorbidity, skrytého onemocnění, souběhu farmakologických účinků či rezistenci na podávaná analgetika apod.). Jistou možností také mohou být - v rámci poradenství a terapie - ambulance pro léčbu bolesti, které se nacházejí v současné době ve větších krajských či fakultních nemocnicích. V případě možné dopomoci lze využít také komplexních služeb agentur domácí péče, které poskytují odbornou zdravotnickou péči (na základě doporuční - předepsání praktickým lékařem), protože pracovní tým taktéž s chronickou bolestí pracuje.

Pavle, přeji Vám mnoho úspěchů v naleznení adekvátní pomoci, také mnoho energie v náročné životní situace a co nejvíce hezkých dnů Vaší mamince.

S pozdravem Jan Chrastina
Tělesné postižení : ostatní :
28.11.2009 15:26 - zobrazit dotaz
Prosím o radu.
Potřebuji sehnat DUROGESIC náplast pro příbuzného na Slovensku (tam je vyprodaná). Je pouze na lékařský předpis.
Milý Matesi,

děkuji za dotaz a obrácení se na nás. Píšete o problému v záležitosti potřebnosti získat náplast DUROGESIC. Jak zmiňujete, získání náplasti je podmíněno preskripcí lékařem, a to z prostého důvodu - účinná látka fentanyl(um) je silné opioidní analgetikum, na které může vzniknout závislost a při nevhodném užívání způsobit závažné poškození zdraví či způsobit řadu komplikací.

Doporučuji Vám obrátit se na ošetřujícího lékaře nebo lékaře známého (nebo přímo ať požádá o radu on), protože bez preskripce léčiva (tj. "lékařského předpisu") není možno přípravek získat nebo zajistit. Možným řešením je rovněž konzultace s analgetickou poradnou, kde by Vám sdělili možné alternativy řešení přípravkem DUROGESIC.

Přeji rychlé vyřešení vzniklé situace a pevné zdraví známého.

S mnoha pozdravy Jan Chrastina
Tělesné postižení : lékařské poradenství : zdravotní obtíže
16.12.2008 18:27 - zobrazit dotaz
Dobrý den, můj dotaz se netýká přímo tělesného postižení, jde spíše o lékařskou radu, tak bych vám byla vděčná kdybste mne i presmerovali na nejakou lekarskou poradnu na internetu. Castro se mi stává, že po vykonání velké potreby mírne krvacim z konecniku, chtela jsem se zeptat na jakeho odbornika bych se mela obratit a zda je nutne s timto problemem odbornika navstivit. Mam dojem ze se jedna o jemne trhlinky na konecniku. dekuji za odpoved s pozdravem
betes
Dobrý podvečer, Betes, zdravím Vás a přeji poklidné předvánoční dny. Dovolte mi, abych se s Vámi podělil o informace, které Vám mohou pomoci. Vůbec nevadí, že Váš dotaz se netýká přímo tělesného postižení, naopak děkuji za důvěru, se kterou jste se na tento server obrátila (přece jen jde o intimní téma). Nyní k Vašemu problému. Krvácení z konečníku nebo do stolice bývá projevem různých potíží - může se jednat o krvácení z prasknutého nebo poškozeného zevního hemoroidu (tzn. žilního městku - vystupující žilní pleteně v konečníku), kdy tento stav může krvácet při "zatlačení" na stolici. Další možností je drobné poranění - ať již drobné trhlinky (ragády) či fisury (zářezy, poškození sliznice konečníku) apod. Možností je také drobné poranění konečníku nebo jeho svěrače (úraz, poranění, "nevhodné" sexuální praktiky, poranění ostrými nehty, neúmyslné sednutí na ostrý předmět, stav po průjmech, poškození střeva mechanickou či toxickou látkou apod.). Krvácení z konečníku je také průvodnou známkou mnoha infekčních i neinfekčních nemocí (např. salmonelózy, schigelózy, průjmové stavy aj.) nebo také známkou adenomu (nezhoubného nádoru sliznice) nebo tumoru (nádorového bujení). Nemáte-li jiné současně probíhající změny a projevy, neměla by Vaše situace být závažná (což je ale takto na dálku těžko hodnotitelné a posouditelné). Možných příčin je celá řada... Drobné krvácení sliznice je některými odborníky považováno za fyziologické (např. objemnější stolice, tužší stolice, ostrohranné zbytky potravy ve stolici apod.), ale je-li makroskopické (tedy okem viditelné), doporučil bych Vám tuto situaci nepodceňovat. Třeba jde skutečně jen o banální příčinu, která Vás trápí, ale o to příjemnější bude problém začít řešit anebo jej zcela odstranit. Doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vás nasměruje v případě potřeby na další spolupracující články (např. endoskopii, gastroenterologa apod.), nebo i on Vám může sdělit vhodná opatření, doporučení a naordinovat Vám vhodné léky. Důležité je znát příčinu samotného krvácení, od kterého se odvíjí řešení celé situace. Tu ovšem bez návštěvy lékaře nedokážeme zjistit. Vím, že jde o hodně intimní záležitost, se kterou je nepříjemné se svěřovat jiným, ale lékaři můžeme v tomto směru důvěřovat (obzvlášť zná-li nás delší dobu). To, jestli navštívíte lékaře či nikoli, je jen a jen Vaším osobním rozhodnutím. Záleží, jak moc Vám záleží na sobě samotné a jak moc v žebříčku hodnot máte zařazeno vlastní zdraví. Čím dříve však s řešením situace začnete, tím dříve bude Váš stav v pořádku a předejde se tak např. také možnému zhoršení stavu, objevení se komplikací apod.

Doufám, že jsem Vám adekvátně poradil a pomohl s řešením Vaší situace. V případě jakýchkoli dalších informací neváhejte se, prosím, na mě s důvěrou obrátit. Přeji Vám mnoho štěstí, brzké odstranění problému (který bude mít zřejmě jasnou jednoduchou příčinu s nenáročnou terapií a pomocí) a příjemné předvánoční i Vánoční dny.

S pozdravem Jan Chrastina
Tělesné postižení : ostatní : zdravotní obtíže; pobyt
29.09.2008 14:30 - zobrazit dotaz
Kam lze umístit pacientku z léčebny dlouhodobě nemocných: ležící, diabetička na inzulínu,
se selháváním ledvin a srdce,se zrakovými obtížemi bez perspektivy zlepšení. I soukromá zařízení. Spolupráce s rodinou.
Dobrý den, Zdeno.
Děkuji za Váš dotaz, který není v současné době ojedinělý, problematice pobytu a propouštění z LDN je věnována v poslední době řada diskusí. Z toho, co píšete v dotaze vyplývá, že jde o pacientku která potřebuje zdravotní péči a dohled a jejíž zdravotní stav není dobrý. Vítám a oceňuji možnost spolupráce s rodinou, která je vždy přínosem a oporou pro samotné nemocné.
Co se týče pobytu v LDN, kterou nyní zřejmě pacientka opouští, bývá obvykle po dobu tří měsíců (hrazeno pojišťovnou; odvíjí se od diagnózy onemocnění a hlavně stavu nemocného). Následně se počítá s nejvhodnější formou následné péče - s propuštěním do domácího prostředí. Ne vždy je toto dostupné, vhodné a možné zajistit. O možnostech následné péče by Vás v první řadě měl informovat sociální pracovník dané LDN. Pomoc ve smyslu informací o zařízeních následné péče Vám podá rovněž obecní úřad (dle Vašeho trvalého bydliště) - mohou jimi být např. např. domovy důchodců, domovy pro seniory, zařízení Armády spásy, charitní a diakonická zařízení, rehabilitační ústavy atd. Nepřipouští se možnost propustit nemocného do domácího prostředí, které buď neexistuje, nebo je nefunkční (v tomto případě se pobyt úměrně prodlužuje do doby nalezení vhodné následné péče). Vždy je ale vhodné předem se informovat u konkrétního zařízení především na rozsah zdravotní (odborné) péče! Doporučuji rovněž vytipovaná zařízení navštívit, promluvit si o dané situaci s lékařem a zejména sociální pracovnicí (či vedením) daného zařízení.
Jelikož nevím přesně odkud jste (kde má pacientka trvalé bydliště), vyjdu z předpokladu pobytu v oblasti Středočeského kraje. Zde Vám mohou být nápomocny tyto odkazy:

(1) Lůžková zdravotnická zařízení Středočeského kraje (výběr): http://www.gerontologie.cz/showdoc.do?docid=29&typzar=LZZ&kraj=St%F8edo%E8esk%FD&rozvin=true

(2) Sanatoria (některá) Středočeského kraje jsou např. G-HELP, o.p.s (viz www.geria.info) a také Sanatorium Topas, s.r.o (viz www.sanatorium-topas.cz)

(3) Domovy pro seniory Středočeského kraje (výběr): http://www.gerontologie.cz/showdoc.do?docid=30&typzar=DDP&kraj=St%F8edo%E8esk%FD

(4) Léčebny dlouhodobě nemocných Středočeského kraje (výběr): http://www.firmy.cz/Prvni-pomoc-a-zdravotnictvi/Zdravotnicke-sluzby/Zdravotnicka-zarizeni/Lecebny/Lecebny-dlouhodobe-nemocnych/reg/kraj-stredocesky

(5) Využijte informací a dostupných zařízení (mj. zřizovaných krajem) ve Středočeském kraji: http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/zdravotnictvi/ - součástí www stránky je rovněž adresář lůžkových zdravotnických zařízení; a dále také využijte Adresáře zdravotnických zařízení kraje - již dle konkrétních typů a dle konkrétních měst na www stránce: http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/zdravotnictvi/adresar-zdravotnicka-zarizeni.htm

Doufám, že výše poskytnuté informace Vám pomohou dořešit Vaši situaci a že budete spokojeni jak se samotným zařízením (dle Vašeho výběru), tak s jeho provozem a také - a to především - bude o nemocnou kvalitně a lidsky profesionálně postaráno a že i ona samotná bude v rámci možností s péčí spokojena.

Přeji mnoho sil, energie a spoustu poklidných, příjemných dnů.

S pozdravem Jan Chrastina
Tělesné postižení : lékařské poradenství : zdravotní obtíže
09.03.2008 09:54 - zobrazit dotaz
Dobry den! Chtela jsem se zeptat, zda se po antibiotikach (pokud uz beru 3. za sebou) muze zhorsit plet ci pribirat na vaze? Dekuji, Ejri
Dobrý den, milá Ejri,

zdravím Vás a přeji Vám příjemný a ničím nerušený den. Ve vašem dotazu jste zmínila, zda-li se může po opakovaných užitích antibiotik zhoršit pleť či přibrat na váze. I přes to, že antibiotika jsou v současné době dobře snášenou lékovou skupinou, mohou se objevit různé komplikace. Z Vašeho dotazu bohužel nemohu soudit, zda-li jste užívala antibiotika s podobnou účinnou látkou, v jakých časových intervalech, názvy antibiotik apod., nicméně všeobecně lze říci, že antibiotika jsou v jistém směru pro (zdravý) organismus zátěží se zcela individuální odpovědí organismu, odezvami nejen imunitního systému, ale také ostatních tělesných systémů. Tudíž i zhoršená pleť a přírůstek váhy mohou (ale zároveň nemusí) být zapříčiněny antibiotickou léčbou. Situace by byla pravděpodobnější, pokud jste v předchozí době užívala také např. kortikoidy či látky steroidní a hormonální povahy. V současné situaci bych Vám doporučil nahlédnout do příbalových letáků jednotlivých antibiotik (pokud je máte), zaměřit se na nežádoucí účinky a také ovlivnění dalšími léky během užívání antibiotik a také o Vašem stavu informovat vašeho ošetřujícího lékaře. Váhový přírůstek a také zhoršená kvalita pleti jsou však tak častým jevem, které mohou být zapříčiněny mnoha jinými vyvolávajícími faktory, tudíž na Vaši otázku nelze odpovědět zcela kladně. V každém případě doporučuji (zejména však při dlouhodobějším stavu, jeho zhoršení či objevení se komplikací) navštívit Vašeho lékaře k prokonzultování celé situace.

Mějte se hezky, s pozdravem Jan Chrastina
Tělesné postižení : lékařské poradenství : ostatní
19.02.2008 21:06 - zobrazit dotaz
Dobry den!
Muj ORL lekar mi predepsal vapnik ve forme sumivych tablet Vitacalcinu. Slysela jsem ale, ze prave tyto zanaseji ledviny a ze je lepsi si s vitaminem C smichat trochu rozdrcenych skorapek a vysledek je stejny, ovsem bez rizika. Nevite, co je na tom pravdy? :) Dekuji
Dobrý den, Ejri!

K Vašemu dotazu: jedná se o poměrně častý dotaz mezi laickou veřejností hodně diskutovaný, tak mi dovolte, abych se u této problematiky "zdržel". Obecně sloučeniny prvků v potravinách jsou poměrně těžko naším tělem vstřebatelné v podobě, ve které je přijímáme - konkrétně u vápníku (Ca; calcium) se využije přibližně jen 20 %. V doplňcích výživy, kterými různé preparáty vitamínů, minerálních látek a ostatních sloučenin bezesporu jsou, a obsahují většinou oxidy daných prvků, je využitelnost ještě nižší (obvykle chybí látky, které jsou nutné k dobré vstřebatelnosti). Minerální látky se v přírodě vyskytují v podobě různých hornin. Ty jsou pro náš organismus nevstřebatelné. K tomu, aby je náš organismus dokázal vstřebat je nutná přeměna "horniny" na organismem vstřebatelnou formu, která se dokáže vázat na tělní tekutiny. V této formě již organismus dle potřeby může využívat minerál pro své potřeby. Pokud ovšem u nemocných lidí (hlavně metabolické poruchy) dochází ke zpětnému procesu - tedy minerální látky začnou mineralizovat - objevují se právě ledvinné či žlučníkové kameny. Minerální látky se vylučují močí a je důležité, v jaké formě byly do těla vpraveny. Tělo reaguje na jakékoli zvýšení hodnot minerálů - začne je více vylučovat močí, což znamená zintenzivnění funkce ledvin. Pokud je minerál v organismu ve špatné formě nebo z jiných příčin (nemoci, vysoký věk apod.), dochází k nadměrné zátěži ledvin. To v kombinaci s vysokými jednorázovými dávkami může způsobit vznik kamenů v ledvinách. Zmínila jste, že jste slyšela o lepší volbě - smíchání vitamínu C s rozdrcenými skořápkami. Toto bych Vám osobně nedoporučoval, protože právě vitamín C přijímaný s vápníkem může zapříčinit vznik kamenů! Z vitamínu C vzniká kyselina šťavelová, která právě s vápníkem reaguje za vzniku oxalátu vápennatého, který je považován za jeden z typů ledvinných kamenů. Tedy, pozor na tuto kombinaci. I když tato kombinace vede k podstatnějšímu zvýšení obsahu vápenatých iontů v tělních tekutinách, současně toto vede ke zvýšení již výše uvedené kyseliny šťavelové. Paradoxně se tak podporuje vznik kamenů. Příjem "čistého vápníku" nezaručí jeho kvalitní vstřebání do organismu - k tomu je třeba dalších látek, zejména hořčíku, fosforu a manganu.
Příjem vápníku ve formě lékařem předepsaného léku Vitacalcin se mi zdá mnohem rozumnější. A to kromě uvedené vazby vápník + vitamín C také pro problematiku vaječných skořápek (hygiena, zdroj, kvalita skořápky aj.) - nehledě na to, že vaječné skořápky obsahují pro organismus obtížně vstřebatelnou formu. Doporučil bych Vám přečíst příbalový leták přípravku, kde se můžete případně dozvědět bližší informace, nebo máte-li li k minerálním preparátům nedůvěru, prokonzultujte tuto problematiku s vaším ošetřujícím lékařem. Přípravek Vitacalcin - dle dostupných zdrojů - má minimum nežádoucích, vedlejších účinků a je velmi dobře snášen. Jen pro zajímavost ještě zmíním, že nadměrná konzumace černé kávy vede ke zvýšenému vylučování vápníku. Bližší informace o přípravku Vitalacin šumivé tablety jsou např. v tomto internetovém zdroji: http://www.lekarna.cz/vitacalcin-tablety-tbl-60x250mg/

Mějte se hezky, ať se Vám daří. S pozdravem Jan Chrastina

Server InternetPoradna provozuje občanské sdružení InternetPoradna.cz.
ISSN 1801-5190 © InternetPoradna.cz, 2001-2013.
Licence Creative Commons
InternetPoradna.cz, jejímž autorem je InternetPoradna.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .