SLUCHOVÉ POSTIŽENÍ
TĚLESNÉ POSTIŽENÍ
MENTÁLNÍ POSTIŽENÍ
DROGY A ZÁVISLOSTI
OBČANSKÉ PORADENSTVÍ
DUCHOVNÍ PORADENSTVÍ
PSYCHOL.PORADENSTVÍ
E-LINKA DŮVĚRY
MENŠINY A CIZINCI
ZAMĚSTNANOST

Naši partneři

Odpovědi poradce Černá Kateřina, MUDr.

Drogy a závislosti : ostatní : Antabus; dárce plazmy;
27.02.2021 19:55 - zobrazit dotaz
Daruji plazmu a zajim mě jestli má Antabusu nějaký vliv na odběr
Dobrý den Karolíno,
s tímto dotazem se obraťte přímo na zařízení,ve kterém plazmu darujete. Předpokládám,že minimálně před prvním odběrem probíhá šetření zdravotního stavu a užívané medikace. Stejně tak předpokládám,že je nutné hlásit změny v obou situacích. Dále předpokládám, že pokud tak neučiníte,můžete být odpovědná za případné poškození příjemce plazmy.
Jako možná problematické vidím i onemocnění,kvůli kterému Antabus užíváte.
Pokud od zařízení nemáte potvrzeno,že můžete za těchto okolností plazmu darovat, pak na odběry nechoďte.
S pozdravem
MUDr.Kateřina Černá
Psychologické poradenství : duševní problémy : léky; vedlejší účinky; dlouhodobé užívání
30.12.2020 11:41 - zobrazit dotaz
Dobrý den, mám dotaz ohledně léků. Již od poloviny července 2020 užívám léky Olanzapin, Risperidon, Lagosu, Valproaid.

Měl jsem od léta dg.schizoafektivní porucha manický typ. Sám na sobě pozoruji cca od konce září, že již příznaky manie ustoupily definifitně začly spíše depresivní stavy závislé také na méně světelných dnech.
Léku Valproiad (generikum Depakine chromo) užívám denně 1800mg, také již bez pauzy od letošního července.
Můj dotaz zní, nemůže mě nyní tato dávka Depakine chromo jinak Valproaid dostávat do depresivního stavu? Mělo by smysl říci svému ošetřujícímu psychiatrovi své zkušenosti s náladou a že mám podezření, že mi nepřetržitá dávka tohoto léku může způsobovat depresivní náladu? V příbalovém letáku Depakine chromo píšou, že se užívá při epileptickém záchvatu (to není můj případ) nebo při mánii (což byl můj případ někdy do konce září, pak převažuje jednoznačně depresivní ladění).

Ještě se chci zeptat, pokud bych měl užívat více než jeden rok velké množství léků
Olanzapin 10mg (0-0-2); Risperidon 2mg (2-0-2); Valproaid = Depakine chromo 500mg (1-0-2); Valpraid = Depakine chromo 300mg (0-0-1); Lagosa (1-0-1) a léky na krevní tlak hypertenzi Tenormin 50 mg (1-0-0) a Pirmail 2,5mg (1-0-0) ptám se, mohu si vypěstovat nějaký druh demence nebo kognitivního deficitu už jen užíváním nadměrného množství léčiv, které zde uvádím?
Děkuji a přeji hezké svátky.

Dobrý den,
Děkuji za důvěru v naší poradnu.
Pokud jste prodělal schizoafektivní manickou epizodu, dá se očekávat, že se časem může objevit epizoda depresivní a že se nálady mohou takto střídat. K tomu se u Vás objevily příznaky schizofrenie. Toto duševní onemocnění samo o sobě zhoršuje tzv. kognitivní funkce jako je pozornost, soustředění, úsudek, může zhoršit rychlost reakcí, způsobit rychlejší únavnost apod. a dále negativně ovlivňuje myšlení obecně.
Léky ke stabilizaci nálady typu valproátu se užívají dlouhodobě, aby se předešlo výkyvům na jednu či druhou stranu. Pak záleží na tom, jak zabírají, jaké fáze u Vás konkrétně převažují atd. . Valproát lze tedy ponechat i u depresivní fáze a má zde svůj význam.
Co se týká možného negativní vlivu na kognitivní funkce.
Především ale je nutné zvládnout psychiatrické onemocnění, to hlavně představuje riziko i pro trvalé narušení kognitivních funkcí. V manické ani depresivní fázi nebudete schopen řádně fungovat v běžných denních záležitostech, natož třeba pracovat a zvláště v kombinaci se s příznaky schizofrenie bývá vážný negativní a někdy i trvalý dopad na kognitivní funkce. Jde tedy o to medikaci vyvážit, aby se příznaky duševní poruchy potlačily a současně, abyste byl schopen, v rámci možností, fungovat.
Olanzapin, risperidon mohou někdy dledávky pacienta příliš tlumit a tím zhoršovat kognici a mohou dle některých studií někdy zvýšit riziko cévní mozkové příhody. U valproátu se někde objevují informace, že může mít negativní vliv na kognici, jinde se to zase nepotvrzuje. Záleží vždy na konkrétním jedinci. Nicméně onemocnění jako takové, jak už jsem psala, má na kognitivní funkce jednoznačně negativní vliv.
Určitě je ale nutné s Vaším ošetřujícím lékařem změnu nálady probrat a on pak zváží úpravu medikace.
MUDr. Kateřina Černá
Psychologické poradenství : duševní problémy : antidepresiva; vedlejší účinky;
22.12.2020 08:02 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
rád bych se na Vás prosím obrátil s prosbou o radu ohledně užívání léku Apo Cital a jeho vedlejších účinků. Přítelkyně tento lék užívá již týden (poloviční dávku) a vedlo to již nyní k výraznému zlepšení jejího duševního stavu. Na druhou stranu tím však vznikly jiné problémy - začala trpět silnou nespavostí (s tím spjatou únavou), nevolností (někdy vedoucí až ke zvracení) a bolesti hlavy (pocit tlaku v hlavě). Největším problém je však nespavost a v druhé řadě nevolnost. Je již velmi vyčerpaná, neboť se často budí a celková doba spánku dosahuje max 3h/denně. Lze tyto vedlejší účinky nějak eliminovat, nebo alespoň snížit, prosím? A je pravděpodobné, že tyto vedlejší komplikace brzy odezní...? Mnohokrát děkujeme za Vaši radu a přejeme hezký den!
Milý Martine,
děkuji za důvěru v naší poradnu. PO nasazení antidepresiv jako je Apo-Cital se mohou objevit popisované nežádoucí účinky. Zpravidla v průběhu prvních dní vymizí a dále nastupuje léčebný efekt, kterému to ovšem zpravidla trvá kolem měsíce, než se plně projeví. Pokud potíže trvají i týden po užívání léků, tak bych zatím nenavyšovala dávku /obvykle se na první týden píše 10mg tohoto léku, po týdnu se přechází na 20mg/.Pokud jsou příznaky velmi silné, je další možnost ještě trochu dávku ponížit a počkat- tzn.. dát si jen 1/4 dávky. U citlivých osob lze podávat i formou kapek, kde se dávka navyšuje velmi opatrně. Další možnost je úplně vysadit a přejít na jiný přípravek, ale toto bych volila jen jako krajní řešení. Nespavost se dá korigovat dalším lékem se sedativním efektem, který by byl podávám jen dočasně, než se upraví nežádoucí účinky Apo-Citalu. Každopádně je nutné, aby přítelkyně konzultovala stav s lékařem, který lék předepsal, on přesněji vyhodnotí situaci a navrhne řešení.
S pozdravem
MUDr.Kateřina Černá
Psychologické poradenství : lékařské poradenství : Cipralex; zvýšené tepy 250/min;
29.10.2020 06:43 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
od července beru Cipralex, mám už několik měsíců problémy se staršími rodiči a těžko situaci zvládám, proto mi byly tyto léky předepsány. Řekla bych, že se účinek se trochu dostavil, avšak před měsícem mne záchranka odvezla do nemocnice. Původně jsem si myslela, že mám infarkt, ale byly to „jen“ zvýšené tepy 250/min. V nemocnici mi stanovili tachykardii a před 2 týdny jsem byla na elektrofyziologickém vyšetření srdce a následně mi byla provedena katetrizační ablace. Bohužel na sále se panu doktorovi dlouho nedařilo dráhy najít, takže jsme se nakonec domluvili, že výkon se provede i tak, protože se může stát, že bych se za pár měsíců u nich objevila znovu. Když se výkon prováděl, ty dráhy se objevily, takže nakonec to bylo úspěšné. Co mne však zaráží, že se nikdo nepozastavil nad tím, že užívám Cipralex a že jedním z možných vedlejších účinků jsou zvýšené tepy. Jinak mám velice nízký tlak a moje tepy jsou v klidu standardně kolem 75-90/min. někdy i více. Po Cipralexu si připadám hrozně malátná, ospalá, třesou se mi ruce, dost často mne bolí hlava, motám se a mám tlak za očima, toto mne provází teď snad každý den. Teď mám popravdě i strach ho nadále užívat. Dle paní doktorky je to nejlepší a nejšetrnější lék na trhu a potom bych prý musela brát jedině něco přírodního, ale to jsem již zkoušela a nepomohlo mi to. Potřebovala bych začít normálně fungovat. Za týden nastoupím opět do práce. Předem děkuji za radu.
Dobrý den Kláro,
pokud lékař Vám lékař po vyšetření provedl zákrok na srdci a ponechal Cipralex, shledal jistě, že porucha bude ve Vašem srdci a není způsobená Cipralexem.
Cipralex má v seznamu nežádoucích účinků zvýšené i snížené tepy, stejně jako řada jiných léků. Myslí se tím většinou mírná odchylka od normy, ne takový extrém. Nežádoucí účinky po Cipralexu se také dostavují hlavně v začátcích léčby, první dny,pak většinou odeznívají během prvního měsíce, kdy se dostaví terapeutický efekt .U Vás se zvýšené tepy objevily až po 3 měsících užívání.
Co se týká dalších příznaků, pokud se skutečně jedná o nežádoucí účinky Cipralexu , které začaly s jeho užíváním a přetrvávají, pak je na zváženou změna léčivého přípravku. Zvolen by měl být podle toho, zda právě také trpíte nějakým dalším onemocněním, užíváte ještě jiné léky apod. Cipralex je jen jeden druh antidepresiva ze skupiny tzv. SSRI antidepresiv. K dispozici jsou i jiné látky s podobným nebo jiným mechanismem účinku. Pokud Vám léky píše obvodní lékař, požádejte o doporučení k psychiatrovi, který má více možností léčby. Jistě se budete moci objednat i bez doporučení. Pokud Vám Cipralex píše psychiatr, můžete ho požádat o doporučení jiného typu léku nebo úpravu dávky, možnosti změny tu jsou.
MUDr. Kateřina Černá
Psychologické poradenství : lékařské poradenství : závislost; léky;
24.09.2020 13:37 - zobrazit dotaz
Dobry den.
Vynasnazim se být ztrucna. Ve věku 20ti let jsem začala užívat pervitin (tehdy za účelem zvýšení výkonu ve sportu, který jsem dělala závodně a tento účel mi tato droga splňovala za předpokladu, že jsem se držela určitých návyků, jako dostatečně doplňování živin,cvičení a spánek. Toto ovšem není důležité). Podstatou je skutečnost, že 15 let nepřetržitého každodenního a poměrně vysokého zneužívání této drogy nepochybně způsobilo poškození v mém mozku (mám hodně nastudováno z internetu v oblasti neurologie a drog a vím, že některá poškození jsou částečně vratná ale jiná mohou přetrvávat permanentně. Také vím, že v této problematice věda ještě neučinila tak velké pokroky, aby byla schopna toto poškození léčit). V součastne době abstinui již celé 4 roky. Svépomocí. Že dne na den jsem ukončila užívání této drogy a nikdy ji znovu neužila. I po té hto čtyřech letech jsem pocitovala chronickou únavu takového rozsahu, že jsem neměla sílu si ani zavázat tkaničky u bot. Přesto jsem se že všech sil snažila dodržet svůj každodenní silový trénink posilovně (věnují se kulturistice). Tyto tréninky jsou to jediné co mě drží nad vodou (pravděpodobně díky tomu, že po treninku se vyplatí nějaké hormony, které mi dodají trochu energie a pocit štěstí). Před rokem jsem na doporučení lékařky začala užívat venlafaxin. Maximální dávka 375mg mi přinesla řešení pro pocit únavy. Domnívala jsem se, že je to to jediné, co mi chybělo k normálnímu životu zdravého člověka ovšem niny zjišťuji, že tomu tak není. Život který cítím se dá popsat Steven zvaným anhedonia. Nejsem schopna prožívat liby pocit z činnosti, které jsem driv měla ráda. Necítím radost z ničeho. Můj život je extreme šédy. V sou astne době se snažím domluvit si vyšetření mozku jako samoplactce a předložit ho své psychiatrice. Obávám se však, že to povede jen ke zjištění rozsahu poškození mého mozku nikoliv k žádné podpůrné fsrmokologicke léčbě. (prosím nedoporučuje mi terapii. Můj dotaz se zakládá výhradně na farmakologie poradě). Nyní k mému dotazu. Máte vy nějaké informace o léků, který by byl schopen navýšit hladinu dopaminu u mém zmiňovaném poškození? Dnes jsem dospěla k situaci, že se rozhoduji jestli má vůbec smysl žít, pokud se můj stav nezlepší. Bupropion nemohu užívat protože na něho špatně reaguji. Způsobuje mi hluboký depresivní stav. Napadá mě ještě ritalin? Schválili by jste mi ho jeho užívání za určitých okolnosti? Napadlo mě znovu začít užívat pervitin ale to je cesta do pekla. Prosím poraďte mi. Nějaké nové léky které udrží vyšší hladinu dopaminu a umožní mi tak opět prožívat trochu štěstí a vůli do života? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den Kristýno.
Žádáte pouze radu ohledně medikace. Tato bohužel není úplně jednoduchá bez Vašeho předešlého vyšetření a znalostí podrobnějšího průběhu Vašich potíží. Anhedonie může být známkou nedostatečně kompenzované poruchy nálady, někdy může trvat i po řádném zaléčení ostatních příznaků. Pak se obecně buď řeší záměnou antidepresiva nebo přidáním nějaké další léčivé látky. K pervitinu se určitě nevracejte, díky němu te´d máte psychické potíže a může být i hůř,pokud budete v užívání drog pokračovat. Ritalin je indikován jen na úzké spektrum psychických poruch -konkrétně ADHD,ne na únavu a anhedonii. Pokud vím,je na recept s modrým pruhem,tzn.nemůže ho napsat ani každý psychiatr,ale jen ten,který má oprávnění na vydávání takových receptů. Proberte s Vaší ošetřujícím lékařem -psychiatrem možnosti další léčby, tak aby se pokrylo spektrum Vašich potíží.Venlafaxin už máte v dosti vysoké dávce,kdy má efekt na serotonin,noradrenalin i dopamin. Pokud nestačí,lze někdy kombinovat s malou dávkou antipsychotika amisulprid /Deniban/,které může pomoci odstranit nebo zmírnit prožívané potíže.
S pozdravem
MUDr.Kateřina Černá
Drogy a závislosti : lékařské poradenství : závislost; léky;
24.09.2020 13:37 - zobrazit dotaz
Dobry den.
Vynasnazim se být ztrucna. Ve věku 20ti let jsem začala užívat pervitin (tehdy za účelem zvýšení výkonu ve sportu, který jsem dělala závodně a tento účel mi tato droga splňovala za předpokladu, že jsem se držela určitých návyků, jako dostatečně doplňování živin,cvičení a spánek. Toto ovšem není důležité). Podstatou je skutečnost, že 15 let nepřetržitého každodenního a poměrně vysokého zneužívání této drogy nepochybně způsobilo poškození v mém mozku (mám hodně nastudováno z internetu v oblasti neurologie a drog a vím, že některá poškození jsou částečně vratná ale jiná mohou přetrvávat permanentně. Také vím, že v této problematice věda ještě neučinila tak velké pokroky, aby byla schopna toto poškození léčit). V součastne době abstinui již celé 4 roky. Svépomocí. Že dne na den jsem ukončila užívání této drogy a nikdy ji znovu neužila. I po té hto čtyřech letech jsem pocitovala chronickou únavu takového rozsahu, že jsem neměla sílu si ani zavázat tkaničky u bot. Přesto jsem se že všech sil snažila dodržet svůj každodenní silový trénink posilovně (věnují se kulturistice). Tyto tréninky jsou to jediné co mě drží nad vodou (pravděpodobně díky tomu, že po treninku se vyplatí nějaké hormony, které mi dodají trochu energie a pocit štěstí). Před rokem jsem na doporučení lékařky začala užívat venlafaxin. Maximální dávka 375mg mi přinesla řešení pro pocit únavy. Domnívala jsem se, že je to to jediné, co mi chybělo k normálnímu životu zdravého člověka ovšem niny zjišťuji, že tomu tak není. Život který cítím se dá popsat Steven zvaným anhedonia. Nejsem schopna prožívat liby pocit z činnosti, které jsem driv měla ráda. Necítím radost z ničeho. Můj život je extreme šédy. V sou astne době se snažím domluvit si vyšetření mozku jako samoplactce a předložit ho své psychiatrice. Obávám se však, že to povede jen ke zjištění rozsahu poškození mého mozku nikoliv k žádné podpůrné fsrmokologicke léčbě. (prosím nedoporučuje mi terapii. Můj dotaz se zakládá výhradně na farmakologie poradě). Nyní k mému dotazu. Máte vy nějaké informace o léků, který by byl schopen navýšit hladinu dopaminu u mém zmiňovaném poškození? Dnes jsem dospěla k situaci, že se rozhoduji jestli má vůbec smysl žít, pokud se můj stav nezlepší. Bupropion nemohu užívat protože na něho špatně reaguji. Způsobuje mi hluboký depresivní stav. Napadá mě ještě ritalin? Schválili by jste mi ho jeho užívání za určitých okolnosti? Napadlo mě znovu začít užívat pervitin ale to je cesta do pekla. Prosím poraďte mi. Nějaké nové léky které udrží vyšší hladinu dopaminu a umožní mi tak opět prožívat trochu štěstí a vůli do života? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den Kristýno.
Žádáte pouze radu ohledně medikace. Tato bohužel není úplně jednoduchá bez Vašeho předešlého vyšetření a znalostí podrobnějšího průběhu Vašich potíží. Anhedonie může být známkou nedostatečně kompenzované poruchy nálady, někdy může trvat i po řádném zaléčení ostatních příznaků. Pak se obecně buď řeší záměnou antidepresiva nebo přidáním nějaké další léčivé látky. K pervitinu se určitě nevracejte, díky němu te´d máte psychické potíže a může být i hůř,pokud budete v užívání drog pokračovat. Ritalin je indikován jen na úzké spektrum psychických poruch -konkrétně ADHD,ne na únavu a anhedonii. Pokud vím,je na recept s modrým pruhem,tzn.nemůže ho napsat ani každý psychiatr,ale jen ten,který má oprávnění na vydávání takových receptů. Proberte s Vaší ošetřujícím lékařem -psychiatrem možnosti další léčby, tak aby se pokrylo spektrum Vašich potíží.Venlafaxin už máte v dosti vysoké dávce,kdy má efekt na serotonin,noradrenalin i dopamin. Pokud nestačí,lze někdy kombinovat s malou dávkou antipsychotika amisulprid /Deniban/,které může pomoci odstranit nebo zmírnit prožívané potíže.
S pozdravem
MUDr.Kateřina Černá
Psychologické poradenství : lékařské poradenství : deprese; úzkost; vedlejší účinky léků;
19.05.2020 13:01 - zobrazit dotaz
Dobrý den, již asi 8 týdnů beru Anafranil 100. Vedlejší účinky jako motaní hlavy, sucho v ústech se stabilizovaly, ale posledni dobou se mi objevuje jakoby teplo v levé noze v různých částech, po chvilce odezní a několikrat dennně se opakuje. Může jít o vedlejší účinek léků a je to ev. důvodem k vysazeni léku? Trpím depresivnim syndromem, již jsem vyzkoušela řadu antidepresiv, Anafranil mi hezky zabral na deprese, ale úzkosti se stale objevují, ylo by možné tedy lék ještě ev. navýšit? Děkuji.
Dobrý den Akrim.
"Teplo v levé noze" nepatří mezi uváděné nežádoucí účinky Anafranilu. Obvykle to bývá tak, jak jste sama popsala. Nežádoucí účinky se objevují na začátku léčby a poté se stav stabilizuje, nežádoucí účinky se zmírní nebo vymizí. Někdy mohou nějaké přetrvat, ale lék je podáván celkově, takže si neumím vysvětlit, jak by se mohly nežádoucí účinky projevovat jen v levé noze a navíc ne od začátku ,ale až s odstupem času. Vyžaduje to bližší zkoumání - vyšetření, o co se jedná.
Lék je ještě možné navýšit, uvádí se až 150mg, ale záleží na celkovém Vašem stavu, na tom, zda ještě užíváte nějaké další léky, musí se vyhodnotit celkový efekt léčby.
Obraťte se proto na lékaře, který Vám lék předepisuje a proberte spolu další postup i Vámi popisované potíže. S nezvyklými pocity v levé noze je také možné se obrátit na Vašeho praktického lékaře, který provede fyzikální a případně doporučí další vyšetření nebo neurologa, pokud k nějakému docházíte. Věřím, že řešení Vašich potíží se najde.
MUDr. Kateřina Černá
Psychologické poradenství : lékařské poradenství : výpadky paměti; Alzheimerova choroba;
27.02.2020 15:03 - zobrazit dotaz
Dobrý den, mám delší dobu problémy s myšlením, konkrétně jakoby s úbytkem IQ. Začalo to po těžkých epileptických záchvatech, ty jsou již pod medikací, která mi vyhovuje, takže je dlouhodobě nemám. IQ jakoby dále klesalo. Někdy je to o něco lepší, jindy horší. Mám problém s výpočty jednociferných čísel, výpadky paměti atd. Ve škole jsem bývala nejlepší ze třídy s nadprůměrnými matematickými schopnostmi a nadprůměrnou pamětí. Vystudovala jsem střední školu s rozšířenou výukou matematiky a chodila do matematického kroužku. Pak jsem vystudovala tři vysoké školy a získala tři tituly. Do práce jsem nenastoupila, začaly epi záchvaty a dali mě do důchodu. Úbytek IQ pozoruji teprve cca 4 roky, za poslední rok a půl nějak rychle. Navštívila jsem psychiatra, byla vypakována z ordinace za cca 3 minuty s tím, že mi nic není a dostala jsem oxazepam a neurol, brát obojí večer před spaním. Jiného psychiatra jsem nesehnala, všude mají plno. Moje soběstačnost se snižuje, již ke mně chodí i pečovatelka. Žiji sama a sama péči o sebe již nezvládám, rodina s též nemůže postarat. U nás v rodě se u všech příbuzných z matčiny strany mezi 80. a 90. rokem života začíná projevovat Alzheimerova choroba (u nás v rodě je dlouhověkost). Můj dotaz zní: Může se u mě tato choroba projevit už ve 40 letech? Co mám dělat? Zajímá mě to, než se mi podaří sehnat jiného psychiatra, tak abyc měla alespon nějakou orientační představu. Z toho Alzheimera mám strach, ale určitě bych udělala vše pro jeho zastavení a zajistila se už nyní do budoucnosti (opatrovník, podání žádosti do vhodného ústavního zařízení atd.). Děkuji za jakékoli informace! Eliza
Milá Elizo,
popisované příznaky mohou mít vicero příčin. Alzheimerova nemoc se může u někoho projevit i dříve než ve stáří, pak má ale poměrně rychlý průběh a pacient si hlavně v pokročilejší fázi vůbec nemusí své postižení uvědomovat. Tento typ onemocnění není častý. Vy navíc pozorujete potíže už 4 roky. U Vás v rodině se objevuje Alzheimerova nemoc s pozdním začátkem,která je ve věku nad 80let poměrně častá.
Léčíte se pro závažné neurologické onemocnění a užíváte medikaci na tlumení epileptické aktivity mozku. To vše také může mít vliv na zhoršení kognitivních funkcí-tj.paměti,pozornosti,,schopnosti počítat atd.toto by stálo za podrobnější rozbor v rámci neurologického/psychiatrického/ psychologického vyšetření. Neurolog by se měl vyjádřit k vlivu epilepsie a její léčby ,případně dalším neurologickým nálezům. Psychiatr by měl vyloučit /potvrdit jiné psychické potíže,které by mohly s příznaky souviset či je vyvolávat nebo zhoršovat. Klinický psycholog může provést podrobné testy se zaměřením na jednotlivé složky kognitivních funkcí včetně měření IQ a zjistit, zda jsou Vaše výsledky v normě či nikoli. Z toho by pak měl být vyvozen závěr a doporučení k možnostem léčby a dalším opatřením.
Pokud chodíte pravidelně k neurologovi,bude nejjednodušší začít řešit potíže s ním a případně se od něj nechat doporučit k dalším specialistům.
S pozdravem
MUDr.Kateřina Černá
Psychologické poradenství : tíživá životní situace : úzkost; panická porucha; těhotenství; medikace; fobie
18.11.2019 18:07 - zobrazit dotaz
Dobrý den,

léčim se s uzkostí a panickou poruchou.Už řadu let po porodu po vysazení léků se mi stav zhoršil a fobie z nemoci zhoršují.Nemohlo by to být léky vše se zlepšilo jen strach z nemoci co děti mají to nepřekonám.Beru asentra 100 ráno a večer, 3x neurol 0,25 a mirtazapin 15 a olanzapin na noc.Už jsem zoufalá jak si poradit s fobii když mám dítě a nedaří se překonávat?Jsem zoufalá.děkuji
Dobrý den,milá Nikito.
děkuji za důvěru v naší poradnu. Je mi moc líto,že zažíváte takové stavy úzkosti,že Vás to dovedlo až k pocitu zoufalství. Léky máte nastavené v kombinaci,předpokládám tedy,že předcházely již různé úpravy medikace, aby se stav zlepšil. Někdy,bohužel,trvá optimalizace léčby dlouho a někteří pacienti na léky reagují slaběji než jiní. Je nutné, aby jste situaci probrala se svým psychiatrem a probrali spolu další možnosti farmakoterapie -tzn.léčby pomocí léků,i další možnosti léčby,jako je např.psychoterapie. Pomocí psychoterapie se můžete naučit se svou úzkostí zacházet, terapeut Vám současně může poskytnout potřebnou podporu v boji s fobiemi apod.Kombinace obou způsobů léčení může přinést lepší výsledky.
Přeji hodně zdraví a klidnější dny!
MUDr.Kateřina Černá
Psychologické poradenství : lékařské poradenství : zapomínání; vliv léků?
29.10.2019 14:31 - zobrazit dotaz
Dobrý den,
je mi 24 let a v poslední době si všímám že ve velké míře zapomínám. Již 5 let se léčím s panickou poruchou které se opakovaně vrací. Dříve jsem bral Eliceu a při potížích Lexaurin, Rivotril nebo Xanax. Nyní beru Crittico 75. Ve velké míře se mi stává že mí přátelé se baví o zážitcích které jsme spolu prožili a já si z toho nic nepamatuji. Je to opravdu nepříjemné ale dá se s tím žít. Dnes se mi stala ale opravdu nepříjemná věc. Ráno jsem si nemohl vzpomenout na přístupový kod ke vstupním dveřím který používám již 2 roky několikrát denně. A odpoledne jsem se pohádal se ženou, odešel jsem do vedlejší místnosti ale za 10 min jsem si uvědomil že jsem zapomněl kvůli čeho jsme se hádali. Před dvěma měsíci mi dělali CT a sono mozku. Vše je v pořádku. Proto tento jev přisuzuji práškům které užívám. Připadám si jako bych měl mozek v husté mlze.
Dobrý den Trone.
Děkuji za důvěru v naší poradnu. Příčiny Vašich potíží mohou být různé. Mimo jiné se mohou objevit při nedostatku spánku, při depresi, při poruše pozornosti. Trittico zlepšuje spánek, zmírňuje úzkost, ve větší dávce působí antidepresivně, tzn. zlepšuje některé faktory, které mohou mít na paměťové funkce špatný vliv. Doporučila bych případně psychologické vyšetření u klinického psychologa zaměřené na kognitivní funkce /paměť, které ukáže, zda jsou Vaše potíže klinicky významné a také konkrétní problematické složky paměti. Podle toho se pak rozhodne další postup. Vyšetření lze opakovat s časovým odstupem, kdy se pak ukáže, zda se problém zhoršuje či nikoli. doporučení ke klinickému psychologovi Vám vystaví Váš ošetřující lékař.
Přeji hezký den
MUDr. Kateřina Černá

Jdi na stranu << předchozí     následující >>

Server InternetPoradna provozuje občanské sdružení InternetPoradna.cz.
ISSN 1801-5190 © InternetPoradna.cz, 2001-2013.
Licence Creative Commons
InternetPoradna.cz, jejímž autorem je InternetPoradna.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .